<style><!-- [et_pb_line_break_holder] -->html.et_fb_desktop_mode #main-header, html.et_fb_preview_active #main-header, html.et_fb_desktop_mode #top-header, html.et_fb_preview_active #top-header, html.et_fb_desktop_mode #main-footer, html.et_fb_preview_active #main-footer {<!-- [et_pb_line_break_holder] --> display: none!important;<!-- [et_pb_line_break_holder] -->}<!-- [et_pb_line_break_holder] --></style>
Nakkens funktioner er meget komplicerede og spiller en central rolle i bevægeapparatet. Finmekanikken i nakken består af et intakt samspil mellem led, muskulatur og store dele af nervesystemet. Vi er derfor afhængige af nakkens finmekanik for at holde balancen, udføre præcise bevægelser og orientere os efter forskellige sanseindtryk.

Nakkesmerter inddeles i akutte og kroniske nakkesmerter. Akutte smerter er smerter, der er pludseligt opstået, og varigheden er under seks uger. Kroniske smerter er vedvarende og har varet i mere end tre måneder. Bemærk, at kroniske smerter dog godt kan ophøre, selvom de har varet længe.

Akut nakkesmerte

Piskesmæld

En akut nakkesmerte kan opstå som følge af en skade forårsaget af en ydre kraft eller ulykke. En typisk skademekanisme er piskesmæld efter f. eks. påkørsel, fald, idrætsskade eller slag mod hovedet.

Akut hold i nakken

Ved akut nakkehold er der ofte ingen påviselig ydre årsag eller skade. Ofte har nakkeholdet underliggende årsager, som har været til stede i længere tid, men udløses så efter, at man f.eks. har siddet i fastlåst stilling eller har fået træk til nakken.

Man vågner en morgen, og pludselig er nakken låst. Man oplever, at nakken bliver tiltagende stiv og smertefuld. Smerten sidder ofte i et bestemt punkt i nakken. Det kan føles som om, at nakken bliver trukket skæv, og man må holde hovedet på skrå (torticolis).

Smerten kan blive så intens, at man ikke kan bevæge sig. Man må bogstaveligt løfte hovedet med armene, når man skal op fra liggende stilling. De første to dage er oftest værst, hvorefter smerterne aftager. De fleste får det relativt hurtigt bedre, men hos nogle kan det tage mange uger, før nakken føles normal igen. Mange oplever, at smerter kommer igen efter en kort periode.

Kroniske nakkesmerter

Hvis nakkesmerterne varer ved i over tre måneder mdr. kaldes smerterne for kroniske.

Årsager til kroniske nakkesmerter

Årsagerne til, at smerter bliver kroniske, er ofte komplekse. Mange bliver naturligvis bange for at bevæge nakken, hvis de har fået en nakkeskade eller ved vedvarende nakkesmerter. For at undgå smerter opfinder man unaturlige bevægemønstre, som efterhånden skaber en ond cirkel. Det er vigtigt at forsøge at holde sig i normal bevægelse.

Smerterne breder sig

Nakkesmerterne kan føre til smerter mellem skulderbladene, som igen kan medføre smerter længere nede i rygsøjlen.

Nakkespændinger kan føre til udstrålende smerter, snurren og prikkende fornemmelser til armene og hænder. Forskellige symptomer som svimmelhed, hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær kan til sidst forekomme.

Behandling af nakkesmerter af kiropraktor

Kontakt kiropraktoren tidligt i forløbet for at undgå en ond cirkel

Når smerter bliver kroniske, kan symptombilledet blive så sammensat, at det er vanskeligere at bryde den onde cirkel. Derfor kontakt din kiropraktor hellere lidt for tidligt end for sent i forløbet. Så kan din kiropraktor hjælpe dig med at komme hurtigt tilbage i normal funktion og forebygge kroniske smerter. Husk at holde dig i bevægelse.

Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe 40181155 eller SMS’e, så tager vi en snak om dine smerter.

Udtalelse - kiropraktor kenny nielsen